Termékek Menü

Fejléc ingyenes szállítás

70.000 FT FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS

Zaha Hadid

zaha hadid

Zaha Hadid

Az első Pulitzer-díjas nő

Zaha Hadid a kortárs építészet egyedi és rendkívül elismert alakja. Következetesen feszegeti az építészet és a városfejlesztés határait. Munkái a design minden területén megmutatkoznak, a különböző termékeken és belsőépítészeti terveken át a bútorokig. Jellemző rá a modernizmus iránti megalkuvást nem tűrő elkötelezettségre való törekvés.

Zaha Hadid 1950-ben született az iraki fővárosban, Bagdadban. Az American University of Beirut matematika karán diplomázott, majd a londoni Architecutal Association School of Architecture-ön folytatta tanulmányait.olyan.

Miután megkapta diplomáját, korábbi tanáraival Rem Koolhaasszal és Elia Zengheilsszel dolgozott az Office for Metropolitan Architecture stúdiónál, amelynek később 1977-ben üzlettársa is lett.

Az 1980-as években az Architectural Association-nél képezte tovább magát.

Számos nemzetközi design pályázat nyertese. 2002-ben egy szingapúri, 2005-ben a baseli városi kaszinó megtervezésére kiírt pályázatot nyerte meg.

Hadid lett az első nő aki átvehette az építészeknek járó Pulitzer-díjat 2004-ben, mely a Nobel-díj építészeti megfelelője. Nem sokkal e kitüntetés előtt ítélték neki a CBE-t az építészetért tett szolgálataiért. Az Encyclopaedia Britannica szerkesztői bizottságának tagja. 2006-ban az American University of Beirut tiszteletbeli doktorává avatták.

A Moon System Sofa 2007-ben látott napvilágot, melyet a vezető olasz bútor gyár, a B&B Italia számára tervezett.

A "The World's 100 Most Powerful Women" listáján a 69. helyen szerepeltette a Forbes 2008-ban. 2010-ben a The British magazine Zaha Hadidot a "The World's 50 Most Influental Figures 2010" listáján 42. helyen tüntette fel. Szintén ebben az évben a Maxxi építészeti munkájáért megkapta a Stirling Prize kitüntetést.

Nem csupán építészeti munkáiról vált híressé. 2009-ben a Lacoste-tal dolgozott együtt egy új, előkelően divatos csizma fejlesztésén.