Termékek Menü

Fejléc ingyenes szállítás

70.000 FT FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS

Vibeke Fonnesberg Schmidt

vibeke fonnesberg schmidt

Vibeke Fonnesberg Schmidt

A geometria szerelmese

Geometriai alapformák – kör, ellipszis, henger - biztosítják a kiindulópontot Vibeke munkáihoz. Az elsőre egyszerűnek, merevnek, és modernistának tűnő formák egy organikus, kissé zavaros, és szándékosan tökéletlen csavart kapnak, amivel munkái valahol a homogenitás és összefüggéstelenség, a tökéletesség és tökéletlenség, az egyensúly és diszharmónia között foglalnak helyet. Ezek a fordulatok kérdéseket vetnek fel. Miért vágja le a hengert asszimetrikusan? Miért állítja össze az edény rétegeit úgy, hogy azok nem illenek össze?

Kerámia, porcelán vagy fa. Vibeke különböző anyagokkal dolgozik, de mindig követi azt az alapelvet, hogy új megvilágításba helyezze a geometriai alapformákat, és megkérdőjelezze az előítéleteket. Érdeklődésének fókuszpontjában a törés és az ütközés áll. Ezeket imitálva formálja az anyagokat, amitől a formák mozgalmassá és lággyá válnak. Munkáiban ellenállását fejezi a merev, korlátozó rendszerek ellen, amelyeket lerombol, majd újjáépít. Átalakítja, és új irányba tereli a gondolkodást: harmonikus diszharmóniát teremt. Geometrikus konstrukciók és kompozíciók képezik az alapját az ő vizsgálódásainak. Ezek az eredeti geometriai alakzatok több szemszögből is megfigyelhetők, és változnak, fejlődnek a nézőponttól és a szemlélőtől függően.

Vibeke felismerte például a látszólag egyszerű kör forma csodáját, ami forgatása közben különbözőképpen érzékelhető. Ezt a témát feszegeti a fehér porcelánból készülő, falra szerelt nyitott ellipszisekkel, vagy az egyszerű sárga félkörökkel, amik virágmintát képeznek. Vibeke Fonnesberg Schmidt munkáiban folyamatosan jelen van a modernista merevség, és ellenpontként az egyszerűség, rendezettség vitatása.