Termékek Menü

Fejléc ingyenes szállítás

70.000 FT FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS

Ron Arad

ron arad

Ron Arad

 

Ron Arad építész, ipari formatervező. Érdekes, olykor meghökkentő tárgyai mögött a konvenciókkal való szakítás gondolata áll. Sikerének kulcsa az abszurditás lett, hiszen mindig arra törekedett, hogy a megszokottól eltérőt hozzon létre. Ennek szellemében első bútorait ócskavas telepekről gyűjtött alapanyagokból alkotta meg. Célja nem a meghökkentés, hanem az innovatív anyagok és technikák felhasználásával egyedi és karakteres tárgyak létrehozása

Ron Arad 1951-ben Tel Avivban született. A jeruzsálemi Academy of Art-on tanult majd Londonba költözött és itt az Építész Szövetség iskolájában folytatta tanulmányait.

Az 1980-as évektől kezdve olyan világszerte ismert gyártóknak tervezett, mint a Moroso, Fiam Italia, Vitra, Kartell és a Flos. Caroline Thormannel 1981-ben létrehozták a One Off Ltd. design studiót, melynek műhelye és bemutatóterme egy kolostor kertben volt. Nyolc évvel később közösen alapították az építészettel és designnal foglalkozó ‘Ron Arad Associates’ céget.

1994-ben már egyedül hozta létre a Ron Arad Studio-t Como városában Olaszországban. Londoni stúdiójában egyre csak növekvő mértékben gyártottak egyedi, acéllemezből készült darabokat, melyeknek teljes mértékben kihasználták szabályszerű és funkcionális lehetőségeit. A szobrászi formák gyakran nem várt hatása elsőként a használat közben nyilvánul meg. E hatás épp annyira a grafikai tervezés eredménye, mint a műhelyben zajló kísérleti munkáé.

Ron Arad 1994 és 1997 között vendég professzor volt a bécsi főiskolán. 1994-ben az International Design Yearbook vendég szerkeszőjeként dolgozott. Munkái világszerte jelennek meg design és építészeti könyvekben, magazinokban. A világ számos múzeumában és galériájában állított már ki és munkái megannyi közgyűjteményben megtalálhatók, többek között a párizsi The Centre Georges Pompidou, a new yorki The Metropolitan Museum of Art vagy a londoni The Victoria & Albert Museum.

Formatervezői munkássága mellett építészeti remekei is említésre méltóak. Építészeti tervei között szerepel a Tel Aviv opera Izraelben, a Belgo étterem illetve a Maserati cég székhelye Londonban és az Adidas stadion új szárnya Párizsban. Több formatervezési díjat is magáénak tudhat. Ilyen például az 1994-ben Párizsban kapott Designer of the Year díj, a 2001-ben Japánban neki ítélt Oribe Art & Design díj és még sorolhatnánk.

Jelenleg a londoni Royal College of Art ipari és bútortervezés szakának professzora és az 1989-ben alapított saját cégét irányítja.