Termékek Menü

Fejléc ingyenes szállítás

70.000 FT FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS

Marcel Wanders

marcel wanders

Marcel Wanders

Acélcsipke és kötött szék

A kortárs holland design sztárjának e két kiemelkedő munkája hűen tükrözi az általa kedvelt és sokféle módon felhasznált finom vonalakat és az ornamens díszítéseket. Marcell Wanderst napjaink egyik legeredetibb és legtermékenyebb tervezőjeként tartják számon. Alkotásai a manapság hódító minimalista stílusba hozzák vissza a játékosságot, az érzéki vonulatot. Egyaránt tervez tömegtermelésre szánt tárgyakat és limitált szériákat is. Mégis arra törekszik, hogy szeretetreméltó tárgyaival személyes szinten megérintse az embereket, szebbé és szórakoztatóbbá tegye az életüket. Véleménye szerint a tervezés lényege nem az újdonságok teremtése hiszen minden pillanatban születik valami még újabb. A hangsúlyt a kortalan designra helyezi, arra, hogy a tárgyakat újabb és újabb jelentéstartalommal ruházzuk fel. Célja olyan tartós termékek tervezése a legmodernebb anyagokból, amelyek egy életen keresztül elkísérik tulajdonosukat.

Marcel Wanders a Hollandia déli részén fekvő Boxtel-ben született 1963-ban. 1988-ban az arnhemi School of the Arts-on cum laude diplomázott.

Első jelentős sikert hozó munkája a Knotted Chair, melyet 1996-ban a Droog Design számára tervezett. Hírnevét ezzel a székkel alapozta meg, amely mára már ikonikussá vált és többek között megtekinthető a New York-i Museum of Modern Art gyűjteményében. Emellett munkái ma már a San Francisco-i Museum of Modern Art, az amszterdami Stedelijk Museum, a rotterdami Museum Boijmans van Beuringen gyűjteményében is megtalálhatók.

A kilencvenes években fiatal holland tervezők és művészek által megalapított Droog Design Collective meghatározó tagjai közé tartozott.

1995-ben megalapította a Wanders Wonders nevet viselő saját design stúdióját, ahol főként kisszériás darabokkal foglalkozott.

1999-ben mutatkozott be a Museum of Modern Art-ban rendezett kiállításán, mely után sajátos design teóriáit taglaló könyvét is megjelentette 'Wanders Wonders, design for a new age' címmel

A 2000-ben megalakuló Moooi - ahol nem csupán tárgy tervezőként tevékenykedik, hanem a művészeti vezető posztot ő tölti be - hollandul gyönyörűt jelent. A cég célja megtalálni a középutat a tömegtermelés és az egyediség között. Művészeti vezetőként olyan más nagy tervezőkkel van lehetősége együtt dolgozni, mint Ross Lovegrove, Jasper Morrison és Jurgen Bey, amelyet saját elmondása szerint különösen élvez.

Emellett folyamatosan kapcsolatban áll a legnagyobb kortárs európai gyártókkal. Tervez többek között a B&B Italia, a Bisazza, a Poliform, a Moroso, a Flos, a Boffi, a Cappellini, a Mandarina Duck, a Kartell, a Vitra, a Cassina számára.

2003-ban a Newsweek a legfontosabb európai tervezők közé választotta.

2005-ben a Design Yearbook vendégszerkesztőjének választották. Emellett tagja számos design díj zsűrijének és több helyen is tanít Hollandiában és külföldön is.

2006-ban neki ítélték az Elle Decoration International Design év designere díját.

2009 végén és 2010 elején a philadelphiai művészeti múzeumban volt megtekinthető Marcel Wanders első önálló kiállítása, mely a Daydreamers címet viselte.

Nem csupán terméktervezéssel foglalkozik hanem részt vesz építészeti és belsőépítészeti projektekben is, mint például a bonni Kameha Grand Hotel vagy a miami-i Mondrian South Beach Hotel. A hoteleken kívül magánházak is megvalósultak a tervei alapján Amsterdamban, Mallorcán és Jakartában. Sőt az utóbbi időkben háztartási gépekkel és elektronikai készülékekkel is elkezdett foglalkozni. A holland Electro készülékeit dekoratív fa és bakelit külsővel ruházta fel.

Munkásságáról szóló cikkek számos vezető design magazinban megjelentek, mint például a Domus, az Interni, a Blueprint, a Design Report, a Frame, az I.D. magazine, az Arbitare, a Surface, a Wallpaper, a Nylon, a View on Colour, az Elle Decoration, a Financial Times és a Business Week.