Termékek Menü

Fejléc ingyenes szállítás

70.000 FT FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS

Hegedűs Andrea

hegedus andrea

Hegedűs Andrea

Textil és üveg egyedi ötvözete

„A lakástextil hosszú ideig mellékes terület volt a lakberendezésben, ma már ez nem így van. Köszönhető ez többek között az olyan művészeknek, mint Hegedűs Andrea, akik tárgyaikkal nem csak l’art pour l’art szeretnének hatni, hanem a művészetet megpróbálják becsempészni a mindennapokba, és környezetünk szebbé, harmonikusabbá tételével fejezik ki önmagukat.”

(B. I.)

Tanulmányait a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma már MOME) Textil Szakon végezte 1997-ben. Szakterülete a hímzett és applikált textíliák, szőnyegtervezés (kézi tűzött), szövött anyag (IKAT), üvegtextil (laminált). 1998-2000-ig több tervezői-alkotói ösztöndíjat is megkapott, Párizs, Németország, Svájc és természetesen Magyarországi helyszíneken. Nemzetközi jelenlétének köszönhetően jól ismeri a nyugati művészeti világot, ugyanis évekig élt és dolgozott Svájcban, s hosszabb ideig ingázott Párizs és Budapest között. 2002 óta a KREA Kortárs Művészeti Iskola óraadó tanára, 1997 óta önálló, aktív textiltervező művész.

Egyedi és kis szériás lakástextíliák tervezésével és kiviteleztetésével foglalkozik. Hímzett, applikált és kéziszitázott technikákkal dolgozik, a könnyű, áttetsző anyagoktól az egészen nehéz szövetekig. Tevékenysége felöleli a lakásban található összes textiltervezés körébe vonható területet: fényáteresztő, sötétítő, valamint dekorfüggönyök, drapériák, ágytakarók, díszpárnák, terítők, szőnyegek, falitextíliák és üvegtextilek. Magán- és közületi megrendelésre dolgozik, egységes textilarculatot teremtve a belső terekbe. Az egységes enteriőrök kialakítása céljából igény szerint a kiválasztott függönyanyagokhoz színben és mintában harmonizáló ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, továbbá kárpitanyagokat és saját, egyedi tervezésű gyapjúszőnyegeket ajánl megrendelőinek. Az üveg-textil alkotások, különleges, egyedi megjelenésû, a művészeti tervezés valamint a hagyományos kézműves és a legújabb ipari technológiák ötvözésével létrehozott művek, termékek. Az üveg kiemeli a textil szépségét, a textil pedig részben képes átvenni az üveg átlátszóságát. A különféle anyagok más-más tulajdonságai, az esetlegesen eldolgozott szálak, hímzések, applikációk és kivágások egyedivé teszik, sajátos karaktert adnak az üveglapoknak. Az üveg pedig már nem csupán rögzít, megőriz, hanem élesít, felnagyít, dinamikát ad a fonalaknak és szöveteknek. Az egyedi laminált üvegtextil alkotások, a transzparens, fényszűrő, könnyed, légies monokróm daraboktól a sűrűbb, nem átlátható, színgazdagabb, festői hatású darabokig mindenféle hatást képesek elérni. Az üvegtextil alkotások felhasználási területei az építészet, a belsőépítészet, a formatervezés és az installáció, ezen belül a kültéri és beltéri burkolatok, az üvegfalak, a tolóajtók, az ajtóbetétek. Munkáit a modern irányzat, új technikák, egyszerű, letisztult mintavilág, könnyű és légies kompozíciók, harmonikus színkombinációk jellemzik.

Munkái számos kiállításon bemutatkoztak, önálló kiállítása 1999-2006 volt jelen Heimtextil, Frankfurt, önálló tervezői standon, csoportos kiállításokban is renszeresen részt vesz, a Lakástrend, Műcsarnokban megrendezett kiállításán, a VAM Design Centerben, a Millenáris Park tárlatain is jelen van, a magyarországi kiállítások mellett Párizs, New York, Düsseldorf, London is helyszínt adott, hogy munkáit bemutathassa. Számos magyar folyóirat, mint például az Octogon, az Átrium, a Szép Házak, az Elle Dekor, Lakáskultúra, Design Guide, Design Room, Interieur, Magyar Iparművészet is megjelentetett cikkeket munkáiról.