Hétről-hétre különleges design tárgyakat kínálunk óriási kedvezménnyel. Iratkozz fel a hirlevélre! 

Alessi

az “iparművészeti kutatólabor”

Az Alessi egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek megtestesítik a jellegzetes olasz ipari kultúrát, nevezetesen az „Olasz Design Gyárak” jelenségét. A jelenlegi igazgató, Alberto Alessi családja ősidők óta szorosan kötődik az Orta-tóhoz. Ebben az olasz Alpokbeli, Svájc közeli keskeny kis völgyben máig nagy hagyománya van a fa és fém kézművességnek. Ez a hely tekinthető az 1921-ben megalakult Alessi szülőföldjének, innen ered az a kultúra, ami a mai napig fémjelzi a márkát.

A mindenkori Alessi design Alberto apjától, az ipari formatervező Carlotól származik. Lényegében az ő termékfejlesztései jelentek meg 1935 és 1945 között az Alessi katalógusaiban. Az ’50-es években Carlo átvette apjától a vezérigazgatói posztot. Ezzel háttérbe szorult tervezői szerepe, és egyre inkább szabadúszó tervezőkre bízta a kreatív munkát. E gyakorlat vált mára általánossá az „Olasz Design Gyárak” működésében.

Amikor az „Olasz Design Gyárakról” esik szó, azokról a történelmi vállalati csoportokról beszélünk, akiknek a design – kissé túlzó kifejezéssel – misszió. Egy olyan tevékenység, amely egyre inkább elszakad az eredeti jelentésétől, és válik a márkák egyfajta általános filozófiájává úgy, hogy mindent ennek a világnézetnek rendelnek alá. Az Alessi az eredeti ’designt’ képviseli és hisz abban, hogy valódi szelleme közelebb áll egy „iparművészeti kutatólaborhoz”, mint egy hagyományos értelemben vett iparághoz.

Az „iparművészeti kutatólabor” szerepe, hogy folyamatosan közvetítsen a nemzetközi alkotó körök legfejlettebb és ösztönző hatású eredményei, illetve a közönség igényei és álmai között. Egy labor, aminek a lehető legnagyobb mértékben nyitottnak kell lennie és el kell köteleződnie az ’alkotó világ’ mellett.

Egy olyan iparnak, mint az Alessi kötelezően hozzá kell járulnia a fogyasztói társadalom civilizált fejlődéséhez. Ezt leginkább úgy teheti meg, ha művészi közvetítő szerepet vállal, és megpróbál új dolgokat teremteni, bemutat némi transzcendenciát, illetve segít megfejteni saját modernitásunkat.

Az Alessi termékeire a mai napig úgy tekintenek, mint gépi erővel kiegészített kézműves termékekre. Ez azt jelenti, hogy bár alkalmazzák a legmodernebb ipari technológiákat és berendezéseket, a gyártás alapját az a bennük rejlő attitűd képezi, ami a kézműves kultúrában gyökerezik.

Megalakulása óta a gyár a fém hidegmegmunkálásával előállított termékekre specializálódott, és még ma is ez a terület képezi a gyártás legnagyobb részét. Az elmúlt évtizedekben számos más anyaggal is dolgoztak, például üveggel, fával vagy műanyaggal. Mindenegyes anyagnak egyedi gyártási technológiát fejlesztettek ki, így amikor egy termék kikerül a piacra, garantálni tudják ugyanazt a minőséget, amit az eredeti fém termékek is hordoznak. Az új anyagokból készülő termékeket a világ különböző területein állítják elő, de mindig az Alessi eredeti eszméi alapján. Ugyanaz a kiváló minőség; lenyűgöző design; és a tiszta stílus, a kultúra, az irónia, és az elegancia egyvelege alkotta karakter jellemzi az Alessi összes termékét.